Grillezett cukkini:
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk fokhagyma por
- fél kk citromhéj
- 60 ml balzsamecet
- 8 g só
- 8 g bors
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő magas hőfokra.
- Egy tálkában keverjük össze az olívaolajat, a fokhagyma port, a citromhéjat, és a sót, borsot. Aki szeretné egy kissé csípősre venni az ízeket, tehet bele 1 kk chili pelyhet is.
- Ebbe a pácba forgassuk bele a vastagra vágott cukkini szeleteket.
- Amikor a grill már kellően forró egy fogó segítségével tegyük fel a rácsokra a szeleteket, és 2 percig süssük fedő alatt. Ekkor fordítsuk meg őket és újabb két percig süssük a cukkinit.
- Ha már mindegyiket megfordítottuk, vegyük lejjebb a hőfokot alacsony szintre, és kenjük le a cukkinikat a balzsamecettel és süssük így is 1-1 percig. Ezután már azonnal tálalható.
Grillezett kukorica
Hozzávalók:
- 4 db Kukoricacső
- 1 késhegynyi Vaj
Elkészítés:
- A pucolatlan csöves kukoricát áztasd be 30 percre vízbe. Az elszáradt, esetleg féregrágta külső leveket távolítsd el, de minden mást hagyj érintetlenül.
- Amikor kivetted a vízből a csöveket, rázd le róluk a vizet és azonmód tedd is fel őket a grillrácsra.
- Alacsony hőmérsékleten süsd 25 percig a kukoricát. Egyszer fordítsd meg olyan 15 perc elteltével.
- A sütés után szedd le a grillről a kukoricát, majd húzd le róla a külső leveleket és távolítsd el a kis hajakat. Mindegyik kukoricára tegyél egy vékony szelet sózott vajat. Amikor ez is elolvad, lehet enni a grillezett kukoricát.
Extra tippek:
- A sózott vaj helyett tökéletesen megfelel a sima vaj is, de ebben az esetben a sózás szinte elengedhetetlen.
- Ügyelj rá, hogy jó minőségű csemegekukoricát vegyél, mert különben könnyen előfordulhat, hogy nem puhulnak meg a szemek ennyi idő alatt.
Grillezett Gomba
Hozzávalók:
- 250 g gomba
- 60 g vaj
- 2 g kapor
- 2 g só
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Az alaposan megmosott gombákról itasd le a vizet, és húzd nyársra őket. Egy nyársra 3-4 darab kerüljön csak, hogy ne zsúfolódjanak össze a darabok.
- A grillt melegítsd elő közepes hőfokra, és amíg melegszik, készítsd elő a vajas fűszeres feltétet.
- Ehhez a puha vajat alaposan kavard ki a sóval, apróra vágott kaporral és a zúzott fokhagymával.
- Ezt a vajas krémet kend fel a gombás nyársakra, majd tedd fel őket a grillre sülni. 5 percenkénti forgatással süsd a gombákat 10-15 percig, vagy amíg megpuhulnak. Ha maradt még a vajból, sütés közben azt is kend rá a gombára.
Extra tippek:
- Kapor helyett használhatsz kakukkfüvet is, az is jól megy a gombához.
- Ha fanyársat használsz, akkor a sütés előtt fél órával áztasd be őket egy tál meleg vízbe, hogy a grillen ne égjenek meg.
- A fokhagymát lecserélheted fokhagymaporra vagy fokhagymás sóra is